Bearbetning av plast

Bearbetning av plast

Med över fyrtio års erfarenhet lovar vi att du får en väl genomtänkt lösning för både små och stora projekt. Efterbearbetningen anpassar vi helt efter kundens behov och de olika krav som ställs.

Automater
Vi anskaffar, utvecklar och konstruerar egna hel- och halvautomater för montering, och tar fram utrustning för våra tryck- och präglingsmaskiner.

Våra områden

Lasergravering/relief

Snabb och effektiv möjlighet till att kunna utföra lasergravering direkt i verktyget tack vare vår mobila laserutrustning. Exempel på graveringar som vi kan utföra är datummatriser (rutnät), logotyper, materialbeteckningar m.m. som ger en permanent märkning i plastdetaljen. Det sitter alltid på plats, medför minst jobb, är billigast att göra och är absolut mest hållbart.

Lasermärkning

För att kunna lasermärka behöver man tillsätta ett additiv i materialet som sedan framträder när man lasrar detaljen. Själva formsprutningsprocessen blir lite känsligare då materialet (med additivet i) inte får ligga för länge i formsprutan, då det finns risk för att additivet bränns och utfallet på lasringen blir sämre. I övrigt formsprutas de på samma sätt.  Vi som formsprutare tillsätter alltså additiv i processen, men själva lasermärkningen görs sedan oftast av kunden själv eller hos en tredje part. Märkningen bör vara placerad på den hårda plastdelen (ex. PC/ABS) och inte på den mjukare delen (ex. TPE) då det lätt bränns och resultatet inte blir tillfredsställande. Man behöver ha med det i beräkningen i valet av material.

Varmprägling

Varmprägling i cell finns också i våra produktionsanläggningar. Det är en tryckteknik med mycket god finish och nötningsbeständighet. Det innebär att man trycker med hjälp av en färgfolie som pressas mot plastdetaljen med en uppvärmd kliché. De flesta färger är möjliga att trycka.

Svetsning
Vi har utrustning för både ultraljudssvetsing och spegelsvetsning.

Limning
Med vår robotlimning kan vi sammanfoga avancerade konstruktioner med hög precision.

Tampotryck

Tampotryck är ett annat sätt att trycka text, siffror och symboler i valfri färg (ofta vit) på plastdetaljer. Metoden går ut på att en silikondyna (tampong) plockar upp färg ur en kopp, pressar färgen genom en etsad metallbricka (även kallad kliché), och skapar trycket när den lyfts upp. Dynan är flexibel och formas efter föremålet du önskar trycka på. Detta innebär att det är möjligt att trycka på exempelvis runda eller böjda föremål.

Manuell förädling
Våra fabriker i Estland är specialister på manuell förädling till rätt kostnad.